Terapia de neurofeedback este o procedură neinvazivă care măsoară undele cerebrale ale unui pacient și oferă pacientului feedback în timp real despre modul în care funcționează creierul.
Este un tip de biofeedback, care este o tehnică minte-corp prin intermediul căreia oamenii obțin control voluntar asupra anumitor funcții ale corpului care sunt de obicei involuntare (cum ar fi ritmul cardiac, contracția musculară sau undele cerebrale).
Biofeedback-ul folosește instrumente electronice pentru a transmite clientului informații despre procese fiziologice care au loc în corpul său, de care de obicei nu este conștient.
Neurofeedback-ul îi permite clientului să învețe să-și regleze activitatea cerebrală într-un mediu controlat, ceea ce poate ajuta la generalizarea abilităților învățate în terapie la viața de zi cu zi.
Este o metodă de antrenament a creierului, care permite, fără medicamente, autoreglarea acestuia. În urma semnalelor primite, creierul își optimizează activitatea și funcționarea.
Neurofeedback-ul se bazează pe EEG, care măsoară activitatea electrică a creierului. Aceasta poate fi măsurată, în mod obiectiv, cu ajutorul unor senzori de argint sau de aur. Această activitate este interpretată de software. Acolo unde sunt descoperite tipare repetitive de funcționare a creierului, acesta este avertizat printr-un stimul auditiv/vizual. Creierul înțelege mesajul și găsește singur o nouă cale de funcționare. Nu se intervine în nici un fel, în mod direct, asupra activității cerebrale, nu se introduc nici un fel de informații, nu se încearcă reglarea într-o anumită direcție a undelor cerebrale.
Când creierul detectează problema, schimbarea se produce.
Multe afecțiuni se bazează pe o lipsă de reglare naturală a creierului și a proceselor implicate.
Putem include aici probleme precum anxietatea și depresia, dificultăți de atenție, tulburări de comportament, tulburări de somn, dureri de cap, simptome premenstruale, instabilitate emoțională etc.
Neurofeedback-ul se adresează și afecțiunilor cerebrale precum crizele de epilepsie, tulburările din spectrul autist și paralizia cerebrală.
Antrenamentul creierului este util și pentru sportivii de performanță.
Neurofeedback-ul s-a dovedit eficient pentru:
Similar cu electroencefalografia (EEG), sesiunile de terapie cu neurofeedback încep prin a vă echipa cu o cască, șapcă sau bentiță cu electrozi atașați. Acești senzori detectează semnalele electrice produse de creier și le transmit unui computer. Nu sunt implicate ace sau medicamente.
Creierul va primi apoi feedback de la software. Va direcționa activitatea undelor cerebrale către un model mai dezirabil. Scopul este de a identifica zonele de disfuncție pentru a le rezolva. Schimbarea activității undelor cerebrale face parte din utilizarea puterii neuroplasticității.
Este nevoie de timp și repetare pentru a obține maximum de beneficii. Dacă aveți o afecțiune neurologică severă, s-ar putea să trebuiască să faceți mai mult de câteva ședințe.
O ședință durează între 20 și 45 minute. Numărul total de sesiuni variază în funcție de afecțiunea tratată. Un program tipic este de una sau 2 sesiuni pe săptămână.
Prețurile sunt personalizate, conform protocolului pentru care se optează.
În funcție de afecțiune, protocolul include între 5 și 20 ședințe.
Este necesar ca ședințele să fie realizate zilnic, pentru obținerea rezultatelor optime.
Ședința poate varia între 20 și 45 minute, în funcție de recomandările specialistului.
© Toate drepturile rezervate Agata Holistic Therapy