Tremur esential

Tremurul mainii (tremor al mainii) reprezinta un simptom care determina alterarea calitatii vietii pacientului prin imposibilitatea de coordonare a miscarilor in timpul afectuarii diferitelor activitati cotidiene. Tremurul mainii trebuie diferentiat de anumite tulburari musculare sau spasme musculare.

Simptomul apare indeosebi la varstnici, fiind accentuat de efectuarea miscarilor complexe cum ar fi scrisul sau utilizarea tacamurilor si se remite in conditii de relaxare completa a mainilor.

Factorii favorizanti ai tremorului la nivelul mainii sunt reprezentati de stresul emotional, afectiunile tiroidiene, consumul de substante excitante ale sistemului nervos (cafea, cola) si in anumite situatii simptomul poate fi rezultatul unei boli cauzate de o mutatie genetica asociata cu acumularea de cupru in celulele hepatice (boala Wilson).

Simptome

Principalul simptom al tremorului esential consta in tremurarea incontrolabila, in special al mainilor, prin miscari pe verticala sau orizontala. Simptomele pot sa afecteze si alte parti ale corpului si pot sa apara chiar si mai tarziu in viata. In general, tremorul afecteaza simetric segmentele corpului.

Multe persoane nu vor resimti simptomele atunci cand segmentul afectat este in repaus, dar afectiunea va fi evidentiata atunci cand se incearca mentinerea unei pozitii impotriva fortei gravitationale, precum ridicarea unui brat in exterior.

De asemenea, majoritatea miscarilor voluntare vor provoca accentuarea tremorului. In cazuri mai severe, tremorul poate fi prezent indiferent de moment si poate afecta multe din sarcinile zilnice, precum legarea sireturilor, scrierea sau utilizarea unui pahar.

Trebuie cunoscut faptul ca atat barbatii cat si femeile sunt afectati in mod egal. Tremorul esential poate sa apara la orice varsta dar este mult mai probabil sa afecteze batranii.

Cu cat simptomele incep mai devreme cu atat starea persoanei afectate este mai grava. Desi simptomele sunt usoare in general, ele se pot agrava cu trecerea timpului.


Tratamentul rTMS pentru tremurul esential

Stimularea magnetică transcraniană repetitivă (rTMS) permite modularea neinvazivă, selectivă și susținută a rețelelor neuronale specifice și poate duce la beneficii clinice în tulburările neurologice și psihiatrice debilitante, inclusiv depresia rezistentă la medicamente, pareza după accident vascular cerebral sau leziuni cerebrale traumatice, boala Parkinson sau demenţă.

Există, de asemenea, dovezi recente că rTMS al cerebelului poate ameliora tremorul mâinilor din cauza tremorului esențial. TMS folosește inducția electromagnetică pentru a genera curenți controlați în structurile creierului vizate care pot fi identificate și definite folosind neuronavigația bazată pe RMN. TMS este sigur dacă sunt respectate ghidurile adecvate.

Până în prezent, studiile pilot oferă rezultate promițătoare.