Tulburarea obsesiv-compulsivă se poate prezenta sub diverse forme – mai mult sau mai puțin grave – dar de luat în considerare în egală măsură: din acest motiv este indicat să surprindem prompt toate cauzele pentru a putea interveni eficient.
Ce este tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC)?
TOC poate fi o afecțiune complet debilitantă, însoțită de gânduri intruzive, anxietate, obsesii și comportamente repetitive doar pentru a scăpa de gândurile incomode și tulburătoare care plutesc în mintea suferindului.
Din acest motiv, folosirea „TOC” ca adjectiv, de exemplu atunci când descrii cât de organizat și precis ești, banalizează complet tulburarea și îngreunează oamenii să fie văzuți și să se ia în serios.
TOC este mult mai mult decât o preocupare pentru ordine: adevăratul TOC este o afecțiune care limitează viața, care afectează viața de zi cu zi și capacitatea de a atinge orice scop. Aproximativ 40% dintre persoanele cu TOC nu răspund la tratamentele convenționale, cum ar fi psihoterapia și medicamentele antidepresive, în timp ce rTMS vă ajută să trăiți fără ca aceste probleme să vă facă viața imposibilă.
Tulburarea obsesiv-compulsivă este împărțită, după cum sugerează și numele, în două componente, pe de o parte obsesia și pe de altă parte compulsia. Gândurile obsesive determină o persoană să dezvolte gânduri, imagini și impulsuri care o fac să fie anxioasă, supărată și uneori dezgustată; compulsia, pe de altă parte, se caracterizează prin comportamente repetitive pe care persoana simte că trebuie să le îndeplinească pentru a se elibera de gândurile obsesive în sine.
De fapt, efectuarea actului compulsiv tinde să elibereze stimulii într-un mod complet momentan, deoarece compulsiunea revine după un timp.
Aceste tipuri de probleme se pot prezenta cu unele semne sau simptome, inclusiv:
Deși nu este posibil să se identifice o cauză specifică și exactă a TOC, există câțiva factori care pun oamenii la un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune. Acestea includ:
TOC este tratat în mod convențional în două moduri:
Este de preferat ca tratamentul să înceapă cât mai devreme posibil pentru a preveni compromiterea profundă a ciclului TOC. Deși acestea sunt printre cele mai răspândite tratamente, trebuie subliniat că nu sunt întotdeauna eficiente deoarece soluțiile propuse nu intervin direct la originea problemei în sine.
În cadrul Centrului Agata Holistic Therapy, în tratarea TOC folosim stimularea magnetică transcraniană prin stimularea cortexului prefrontal.
© Toate drepturile rezervate Agata Holistic Therapy