Stimularea magnetica transcraniană și periferică

Stimularea magnetica

Stimularea magnetica transcraniană și periferică (TMS) este o metodă de neurostimulare și de neuromodulare care constă în aplicarea unui câmp magnetic variabil asupra țesutului nervos care determină, prin inducție electromagnetică, apariția unui câmp electric la nivelul neuronilor.

În mod obișnuit, neuronii au nevoie de un influx electric pentru a  funcționa. Atunci când acest influx electric este afectat (slăbit) la un anumit nivel, apare o boală (fie psihiatrică sau neuronală), cum ar fi de exemplu, in depresie, afectarea câmpului electric in zona prefrontală dorsolaterală a cortexului.

În prezent, terapia de stimularea magnetica transcraniană este folosită atât pentru diagnosticare cât și in tratarea bolilor, luând o mare amploare. 

Indicații terapeutice

Stimularea magnetica terapeutică se bazează pe utilizarea impulsurilor magnetice de scurtă durată. Câmpul electromagnetic de mare intensitate indus pătrunde cu ușurință prin haine, oase și țesuturi moi. Are impact asupra nervilor adânci, nervilor periferici, creierului și măduvei spinării, inaccesibile pentru alte tipuri de stimulare. În comparație cu stimularea electrică, stimularea magnetica nu provoacă senzații dureroase care apar de obicei datorită activării receptorilor pielii sub electrod și nu necesită timp suplimentar de pregătire. 

Astăzi, TMS este utilizat cu succes în:

  • psihiatrie: depresie, tulburare de stres posttraumatic, schizofrenie, tulburare obsesiv-compulsivă, anxietate, dependență.
  • neurologie: reabilitare accident vascular cerebral motor, spasticitate, durere, migrenă, boala Parkinson, tinitus, distonie, tremor esențial, sindrom Tourette, scleroză laterală amiotrofică, scleroză multiplă, epilepsie, boala Alzheimer.      
  • pediatrie: tulburări ale spectrului autist, tulburări neurologice funcționale, sindromul Tourette, tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție, retard mental (inclusiv întârzierea vorbirii). 
Stimularea magnetica

Întrebări și răspunsuri

Tehnica constă în producerea unui curent electric de către un câmp electromagnetic produs de TMS care folosește magneți pentru a oferi stimuli electrici. Acești magneți vizează părți ale creierului.

Specialistul identifică plasarea ideală a magnetului și doza de energie pentru fiecare tratament. Câmpurile magnetice sunt concentrate pentru a activa părțile lente sau în stare latentă ale creierului. Scopul este să țintească și să ajungă la celulele nervoase.

Pacienții așezați pe un pat au un dispozitiv cu o bobină magnetică situată în contact cu capul, iar magneții încep să pulseze. Pacienții raportează că pulsurile se simt ca niște lovituri de mică intensitate la nivelul scalpului. Scopul este stimularea celulelor nervoase în regiunile țintite, subperformante ale creierului.

Depinde de protocolul urmat. O ședință TMS dureaza între 15 și 40 minute. Numărul total de sesiuni variază în funcție de afecțiunea tratată. Un program tipic este de o sesiune pe zi, 5 zile consecutiv.

Este vorba de un total variabil între 10 și 30 de ședințe în funcție de patologie. In cazul depresiei de obicei, recomandăm 30 de ședințe de TMS pentru a obține cel mai mare beneficiu de pe urma tratamentului, deși vom ști până la a 10-a-15-a sesiune dacă răspundeți bine. Unii pacienți pot avea rezultate în mai puțin timp, în timp ce la alții poate dura mai mult.

TMS este foarte bine tolerat. Uneori, pacienții prezintă disconfort ușor la nivelul scalpului sau dureri de cap ușoare în timpul tratamentului sau oboseala usoara.

Contraindicații absolute: implant metalic intracranial sau cohlear, cardiostimulator, implant de pompă de medicamente sarcină.

Contraindicații relative: istoric de epilepsie sau convulsii (inclusiv febrile), traumatisme craniene cu pierderea stații de conștiență, operații pe creier, istoric familial de convulsii.

Ceea ce este minunat este că rezultatele se văd deja de la a patra, a cincea procedură (având în vedere că programele specifice diferitelor boli merg de la 10 până la 30 de proceduri). Vedem cum o persoană cu probleme de memorie simte mintea mai limpede, cum o persoană cu depresie are mai puține gânduri negative și se poate concentra mai bine asupra activităților zilnice sau cum o persoană cu deficit motor prezintă o îmbunătățire a mersului.

Prețuri

Prețurile sunt personalizate, conform protocolului pentru care se optează.

În funcție de afecțiune, protocolul include între 5 și 20 ședințe.

Este necesar ca ședințele să fie realizate zilnic, pentru obținerea rezultatelor optime.​

Ședința poate varia între 15 și 40 minute, durata este în funcție de protocol.

Lunar, 3 cazuri sociale vor beneficia de tratamente gratuite.