Dependența de alcool

Dependența de alcool este o problemă comună și, atunci când nu este tratată în timp util, poate avea unele consecințe permanente asupra pacientului însuși.

Dependența de alcool, numită mai frecvent „alcoolism”, este cea mai gravă afecțiune legată de consumul de băuturi alcoolice. Persoanele dependente de alcool pot dezvolta simptome de sevraj dacă nu beau băuturi alcoolice. Consumul zilnic de cantități mari are o serie de consecințe pe termen lung asupra sănătății, inclusiv leziuni hepatice, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral și boli de inimă.

Alcoolul poate contribui și la problemele de sănătate mintală, deoarece este un deprimant care interferează cu neurotransmițătorii din creier. Cu toate acestea, la fel de dificile ca și problemele fizice sunt impactul social asupra relațiilor și a capacității persoanei de a lucra. Comportamentul persoanei sub influența alcoolului poate cauza o varietate de probleme celor din jur.

Simptome

Circumstanțele care declanșează dependența de alcool sunt diferite pentru fiecare pacient și este adesea un fenomen care nu apare brusc, ci mai degrabă se acumulează lent în timp până devine brusc scăpat de sub control.

În ciuda acestui fapt, există câțiva factori comuni care predispun la alcoolism, inclusiv:

  • predispoziție genetică;
  • obiceiuri familiare de băut în copilărie;
  • evenimente traumatice sau stresante de ex. ruperea relațiilor, doliu, redundanță;
  • asociată cu alte patologii psihiatrice precum depresia, anxietatea, PTSD, psihoza, dependențade droguri, se ajunge la consum de alcool pentru a se „automedica”.

Trebuie amintit că abuzul de alcool poate interfera cu echilibrul chimic din creier, agravând tulburarea psihică atunci când este prezentă, ceea ce poate determina pacienții să bea mai mult și să devină mai dependenți de alcool.

Cum să scapi de alcoolism, tratamente convenționale

Alcoolismul este o problemă care afectează o parte semnificativă a populației și, deși este o tulburare deosebit de comună, este de obicei tratată după cum urmează:

  • psihoterapie individuală sau familială,
  • monitorizarea si controlul consumului sau abstinenței,
  • terapie de grup de auto-ajutor (de exemplu: program de psihoterapie de dezintoxicare/dezintoxicare anonimă cu alcool în 12 pași),
  • terapie cognitiv comportamentală,
  • terapie farmaceutică.

Aceste metodologii, oricât de eficiente, au unele limitări semnificative care de multe ori îl determină pe alcoolic să abandoneze tratamentul terapeutic: printre elementele considerate cele mai penalizatoare se numără nevoia de a rămâne peste noapte în spitale și centre de recuperare.

Cum să scapi de alcoolism cu TMS

Dacă vrei să ieși din alcoolism sau ai un dependent care suferă de dependență de alcool, poți recurge la stimularea magnetică transcraniană repetitivă (TMS): este un remediu sigur, nedureros și deosebit de eficient în tratamentul patologiilor. Când este folosit pentru a elimina dependența de alcool, inhibă zonele creierului care provoacă pofta (adică dorința de a lua substanța): majoritatea pacienților au raportat îmbunătățiri încă din prima săptămână de tratament.

TMS practicat în centrul nostru utilizează pulsuri electromagnetice concentrate în zona de interes a creierului, aplicate în moduri specifice în funcție de tulburarea de tratat. Impulsurile, aplicate în mod repetitiv, intervin asupra sinapselor, modificând durata conexiunilor neuronale și introducând modificări de lungă durată și persistente în activitatea creierului.

Terapia TMS este absolut nedureroasă și pacientul rămâne conștient pe toată durata ședinței. La sfârșitul sesiunii puteți desfășura toate activitățile desfășurate în mod normal în timpul zilei (conducere, lucru etc.).