Fibromialgia

Fibromialgia este o tulburare caracterizata prin dureri musculo-scheletice raspandite in tot corpul, insotite de oboseala, tulburari de somn, de memorie si de dispozitie. Cercetatorii considera ca, in cazul celor care sufera de fibromialgie, senzatiile dureroase sunt amplificate la nivelul creierului si al maduvei spinarii.

Simptomele apar dupa un eveniment traumatic, o interventie chirurgicala majora, infectii generalizate sau stres psihologic semnificativ. Exista situatii in care simptomele se instaleaza treptat, fara a se putea identifica un singur eveniment care sa declanseze boala. Deseori, pacientii care au fibromialgie sufera, de asemenea, de dureri de cap, tulburari ale articulatiei temporomandibulare, sindrom de colon iritabil, anxietate si depresie.

Statistica si cazuristica medicala arata ca femeile sunt mai predispuse decat barbatii in a dezvolta aceasta afectiune.

Simptome

Simptomele principale ale fibromialgiei includ:

Durere generalizata. Durerea asociata fibromialgiei este, adesea, constanta si dureaza de cel putin trei luni. Pentru a fi considerata raspandita, generalizata, durerea trebuie sa apara pe ambele parti (stanga/dreapta) ale corpului, dar si in partea superioara si inferioara (deasupra si sub talie). Durerea este, in general, la nivelul muschilor si oaselor (dureri musculo-scheletice), in zone cu sensibilitate dureroasa crescuta si un prag al sensibilitatii dureroase foarte scazut.

Oboseala. Persoanele cu fibromialgie se trezesc adesea obosite, chiar daca raporteaza ca dorm perioade lungi de timp. Somnul este frecvent intrerupt de durere si multi pacienti cu fibromialgie au si alte tulburari de somn, cum ar fi sindromul picioarelor nelinistite si apneea de somn.

Dificultati cognitive. Un simptom denumit, in mod obisnuit, „ceata fibroasa” afecteaza capacitatea de concentrare, atentie si focalizarea pe sarcinile mentale.

Fibromialgia coexista cu sindromul colonului iritabil, sindromul oboselii cronice, migrena si alte tipuri de dureri de cap, cistita interstitiala sau sindromul dureros al vezicii urinare, tulburarile articulare temporomandibulare, anxietatea, depresia si cu sindromul tahicardiei posturale (cresterea importanta a frecventei cardiace, intr-un interval de 10-15 minute de la schimbarea pozitiei corpului, de la asezat la ridicat ori de la ortostatism la asezat sau culcat, asociata cu simptome ca oboseala, ameteala, palpitatii sau/si respiratie accelerata).

Durerea, oboseala si calitatea slaba a somnului, asociate cu fibromialgia, pot interfera cu capacitatea de a functiona in limite normale, acasa sau la locul de munca.


Tratamentul rTMS pentru fibromialgie

TMS este un tratament recunoscut pentru depresie și este, de asemenea, considerat un tratament sigur pentru durerea cronică și o varietate de alte afecțiuni. TMS este administrat pentru multe cazuri de durere cronică rezistentă la tratament, inclusiv durerea cauzată de migrene, cancer și artrită.

În timp ce cercetările asupra TMS ca tratament pentru fibromialgie au început abia în ultimii ani, dovezile de până acum sunt promițătoare. Au existat o varietate de studii clinice în ultimii 10 ani care arată că TMS poate oferi o ameliorare semnificativă a simptomelor persoanelor care se confruntă cu dureri cronice din cauza fibromialgiei.

Un studiu randomizat-controlat cu durata de 4 săptămâni, care vizează cortexul prefrontal dorsolateral stâng, a oferit dovezi că TMS oferă o ameliorare semnificativă a simptomelor de oboseală la pacienții cu fibromialgie. În 2018, Fitzgibbon și colab. a efectuat un studiu dublu-orb care a inclus 26 de pacienți diagnosticați cu fibromialgie. 14 pacienți au fost plasați în grupul de tratament activ și 12 în grupul de simulare. Pe parcursul a patru săptămâni consecutive, participanții au primit sesiuni zilnice de TMS cu puls repetat, de luni până vineri, pentru un total de 20 de sesiuni. Pentru grupul de tratament, șaptezeci și cinci de trenuri de 4 secunde la un prag motor de repaus de 120% au fost aplicate la 10 Hz, vizând cortexul prefrontal dorsolateral din emisfera stângă. Administrarea TMS a fost simulată pentru grupul simulat. Evaluările simptomelor au fost efectuate la începutul tratamentului, după cele 4 săptămâni și la o lună de urmărire. Rezultatele au arătat o îmbunătățire semnificativă a oboselii fizice și a oboselii generale în rândul grupului de tratament la o lună de urmărire. În plus, grupul activ a arătat o probabilitate semnificativ mai mare de a obține o îmbunătățire cu cel puțin 30% a evaluării intensității durerii. Acest lucru arată că TMS este capabil să îmbunătățească oboseala și oferă o șansă mai mare de îmbunătățire semnificativă clinic a intensității durerii la pacienții cu fibromialgie.