Dependența de cocaină este o problemă care afectează atât tinerii, cât și adulții. Identificarea în timp util a simptomelor acestei stări de disconfort vă permite să interveniți în timp util, înainte ca prejudiciul să fie mai grav decât ați putea crede.
Cocaina este o substanță care poate provoca o dependență puternică până la pofta, adică o nevoie urgentă și ireprimabilă de a lua o doză. Pentru cei care sunt dependenți de cocaină este aproape imposibil să iasă din acest tunel în mod independent și, prin urmare, este esențial să se bazeze pe un expert.
Cocaina și derivații săi – precum crackul – duc la o bunăstare imediată, iar dependența poate să devină foarte rapid. Pe de altă parte, consumul de cocaină este o activitate foarte periculoasă, cu o serie de riscuri atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Printre principalele simptome ale dependenței de cocaină se numără:
În același timp, trebuie amintit că dependenții de droguri se pot angaja în comportamente periculoase care derivă din utilizarea substanței, cum ar fi:
Pe lângă efectele pe termen scurt care pot fi cauzate de abuzul de cocaină, merită menționate și cele care apar pe termen lung. De fapt, cei care sunt dependenți de cocaină pot arăta:
Circumstanțele care pot duce la dependența de cocaină sunt cele mai diverse și diferă nu numai în contextul în care se ia doza, ci și în funcție de vârsta pacientului. La tinerii dependenți de cocaină, administrarea primei doze poate fi dată de nevoia de a fi acceptați într-un grup de prieteni care iau regulat această substanță; este posibil ca unii pacienti tineri sa foloseasca aceasta substanta pentru a iesi din situatii familiale dificile sau problematice.
La pacienții adulți, pe lângă cauzele indicate pentru pacienții mai tineri, pot apărea și motive sociale: de fapt, consumul de cocaină este asociat cu o creștere a performanței la locul de muncă.
Spre deosebire de heroină, nu există un medicament „înlocuitor” pentru a trata dependența de cocaină. Dependența de cocaină poate fi tratată în mod tradițional cu o combinație de terapii psihologice, în cadrul comunităților de recuperare, cuplate cu consiliere de specialitate în domeniul drogurilor. Sprijinul social poate fi luat în considerare și în funcție de individ.
În ciuda răspândirii dependenței de cocaină, soluțiile indicate mai sus au unele limitări în comun: oportunitatea, eficacitatea neimediată în ceea ce privește tratamentul și necesitatea de a rămâne peste noapte în comunitățile de recuperare timp de mai multe luni.
Pentru a ieși din dependența de cocaină se poate recurge acum la un tratament nedureros, fără spitalizare și eficient: stimularea magnetică transcraniană repetitivă. Cunoscut și sub acronimul rTMS, este un tratament a cărui eficacitate este recunoscută de comunitatea științifică, precum și de numeroșii pacienți care au experimentat deja acest protocol.
Este o abordare terapeutică care, folosind impulsuri electromagnetice în mod repetitiv pe zona de interes a creierului modulată adecvat în funcție de nevoile individuale, modulează legătura dintre sinapse.
În acest fel, conexiunile neuronale care stau la baza dependenței de cocaină sunt „dezarticulate”, obținând un rezultat pe termen lung și eficient de la primele tratamente. Este o terapie complet nedureroasă care are loc fără spitalizare.
© Toate drepturile rezervate Agata Holistic Therapy