Bulimie

Bulimia nervoasă este o tulburare caracterizata prin episoade de ingestie rapida pe ascuns a unor cantitati crescute de alimente -mancat compulsiv, urmate de sentimentul de vina sau depresie care genereaza aparitia mecanismelor compensatorii de mentinere a greutatii corporale – inducerea varsaturilor, utilizarea laxativelor, practicarea de exercitii fizice intense, utilizarea suplimentelor de slabit sau efectuarea de clisme evacuatorii.

Persoanele care sufera de aceasta afectiune sunt preocupate de aspectul fizic exterior si de cele mai multe ori boala este precedata de anorexia nervoasa-incercare esuata de a mentine perioade de post prelungite care presupun infometare sistematica cu scopul de ajunge la silueta “perfecta” sau la un indice de masa corporala (IMC) cat mai mic.

In anumite situatii tulburarea alimentara poate insoti episoade emotionale dificile cum sunt abuzurile emotionale sau fizice, anxietatea de despartire (separarea de figura materna in copilarie sau de partener in viata adulta) sau stressul intens (legat de examene sau de locul de munca), pierderea respectului de sine fiind frecvent asociata in aceste cazuri.

Cum se manifesta afectiunea?

Bulimia se manifesta in principal prin prezenta episoadelor de mancat compulsiv, severitatea afectiunii fiind data de frecventa acestora cel putin o data pe saptamana pentru o perioada de cateva luni consecutive. Manifestari psihice asociate acestei tulburari de alimentatie frecvent intalnite sunt:

  • Monitorizarea obsesiva a greutatii corporale;
  • Teama de a nu lua in greutate;
  • Pierderea controlului in timpul alimentatiei -o persoana bulimica nu se poate opri din mancat decat atunci cand apare distensia abdominala dureroasa;
  • Sentimentul de vinovatie intre episoadele de bulimie;
  • Adoptarea unui comportament autodistructiv fizic si emotional – consum de substante, autovatamare;
  • Scaderea respectului de sine;
  • Tendinte suicidale in cazurile severe.

 

Complicatiile organice ale afectiunii sunt reprezentate de:

  • Afectare cardiaca – tulburari de ritm sau insuficienta cardiaca;
  • Afectarea dentitiei – carii, gingivita cauzate de inducerea varsaturilor;
  • Deshidratare, insuficienta renala acuta;
  • Probleme digestive -constipatie, balonare, reflux gastric.

Tratamentul rTMS pentru bulimie

Treizeci și opt de persoane cu tulburări alimentare de tip bulimic au fost alocate aleatoriu pentru a primi o sesiune de stimulare magnetică transcraniană repetitivă de înaltă frecvență reală sau simulată (rTMS). În comparație cu controalele simulate, rTMS real a fost asociat cu o scădere a impulsului auto-raportat de a mânca și mai puține episoade de alimentație excesivă în cele 24 de ore de la stimulare. Acest lucru a arătat că rTMS de înaltă frecvență scade pofta de mâncare la persoanele cu o tulburare de alimentație bulimică și poate reduce consumul excesiv de alimente. Aceste rezultate oferă o justificare pentru explorarea rTMS ca tratament pentru tulburările alimentare bulimice.
 

Tratamentul este nedureros, nu foloseste medicamente, nu presupune internari in spital si se efectueaza in intimitatea unui cabinet medical privat. Terapia este absolut nedureroasă și pacientul rămâne conștient pe toată durata ședinței. Mai mult, la sfârșitul sesiunii puteți desfășura toate activitățile desfășurate în mod normal în timpul zilei (conducere, lucru etc.)