Tratament post-AVC

Recuperarea post-AVC poate fi o fază foarte delicată pentru pacienți și familiile acestora: de fapt, această patologie acută poate avea consecințe potențial permanente și invalidante pentru cei afectați. Tocmai din acest motiv devine esențial să ne bazăm pe profesioniști din sectorul rTMS care pot folosi stimularea magnetică transcraniană pentru a promova recuperarea post-accident vascular cerebral.

Stimulare magnetică transcraniană

rTMS (stimulare magnetică transcraniană repetitivă) este un tratament sigur pentru tratamentul diferitelor patologii, se obțin beneficii diferite în funcție de zona creierului stimulată. În cazul accidentului vascular cerebral, tratamentul rTMS funcționează prin stimularea zonei afectate a cerebelului, adică o porțiune anatomică a creierului care joacă o funcție fundamentală în învățarea tiparelor motorii și capacitatea de a efectua acțiuni complexe, este implicată și în dezvoltarea funcțiilor cognitive precum limbajul, memoria și atenția, precum și în reglarea răspunsurilor noastre la stările de frică și plăcere.

rTMS utilizează pulsuri electromagnetice concentrate pe zona de interes a creierului, aplicate cu metode specifice (frecvență, durata tratamentului) pentru fiecare afecțiune patologică prezentată de pacient. Aplicate repetitiv, pulsurile modulează conexiunile dintre neuroni, cunoscute sub numele de sinapse. Schimbările de lungă durată în conexiunile neuronale induc modificări de lungă durată și persistente în activitatea creierului, inversând tiparele anormale asociate cu dependența sau alte tulburări și restabilind echilibrul pre-patologie.

Tratament post-accident vascular cerebral cu rTMS

Tratamentul cu stimulare magnetică transcraniană repetitivă este total nedureros: pacientul rămâne conștient și alert pe toată durata ședinței, după care își poate desfășura activitățile zilnice ca de obicei. În același timp, trebuie reținut că singurele condiții care împiedică – indiferent – posibilitatea efectuării rTMS sunt următoarele:

  •     Pacienți cu stimulatoare cardiace
  •     Pacienți care au suferit de crize epileptice chiar și în copilărie
  •     Prezența clemelor metalice pe cap, inclusiv a aparatelor auditive fixe, deoarece acestea din urmă interferează cu undele electromagnetice.

 

Primele beneficii ale tratamentului cu rTMS pot fi resimțite începând cu a doua/a treia săptămână.

Stimularea magnetică transcraniană (TMS) este indicată în tratamentul de reabilitare, pentru recuperarea deficitelor motorii și a neglijării după AVC.

Există protocoale specifice pentru recuperarea motorie și pentru anosognozie (sau neglijență) iar răspunsul clinic depinde de mai mulți factori: în primul rând, timpul scurs de la eveniment; de fapt, se știe că primele 6-12 luni reprezintă fereastra de timp în care se poate obține cea mai bună recuperare cu diferitele tehnici de reabilitare.

Este indicat insa atat in primele luni dupa accident vascular cerebral, dar si dupa ani, pentru a imbunatati performantele motorii, pentru a recupera unele deprinderi in viata de zi cu zi si pentru a preveni efectele spasticitatii. Un alt factor important este severitatea și amploarea leziunii ischemice sau hemoragice și deci zona cerebrală afectată și zona încă funcțională care poate înlocui funcțiile pierdute. În sfârșit, există o variabilitate a răspunsului la TMS care depinde de factori intrinseci individului (vârsta, structura genetică etc.) și de alții încă necunoscuti.

Dacă doriți să reduceți consecințele unui accident vascular cerebral, vă puteți baza pe un tratament cu stimulare magnetică transcraniană repetitivă. rTMS este total nedureroasă, nu necesită spitalizare și se efectuează în spital de zi: la sfârșitul ședinței, pacientul poate reveni la desfășurarea activităților sale obișnuite.