Boala Alzheimer este una dintre cele mai frecvente forme de demență: se estimează că afectează 48 de milioane de oameni din întreaga lume.
Tratamentul în timp util (în etapele inițiale) a tulburării cu stimulare magnetică transcraniană permite stoparea progresiei acesteia.
Boala Alzheimer este o patologie care presupune deteriorarea progresivă a funcțiilor cognitive precum memoria, raționamentul, percepția realității și comunicarea.
Este o boală foarte complexă, asupra căreia cercetările științifice mai pot face progrese semnificative: complexitatea ei se datorează numeroșilor factori, care sunt mulți și variază de la genetică la mediu și stil de viață.
În plus, în stadiile mai avansate ale tulburării pot apărea și simptome psihiatrice, precum depresia, anxietatea, apatia, iritabilitatea și agresivitatea. Deși Alzheimer afectează cel mai frecvent persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 90 de ani, rămâne foarte rar sub 65 de ani. Cazurile cresc dramatic pe măsură ce pacienții îmbătrânesc.
rTMS (stimulare magnetică transcraniană repetitivă) utilizează impulsuri electromagnetice concentrate pe zona creierului care urmează să fie tratată; acestea sunt transmise în moduri specifice (frecvența, durata tratamentului) pentru fiecare afecțiune patologică și aplicate în mod repetitiv pentru a interveni asupra conexiunilor dintre neuroni, cunoscute sub denumirea de sinapse. Modificările de lungă durată ale conexiunilor neuronale induc modificări de lungă durată și persistente ale activității creierului, inversând modelele anormale asociate cu dependența sau cu o altă tulburare, restabilind echilibrul pre-patologic.
În cazul Alzheimer, scopul este de a stimula funcția memoriei și, în consecință, rTMS acționează asupra unei anumite rețele neuronale, situată într-o poziție centrală și relativ profundă a creierului; această zonă este foarte conectată cu hipocampul, o altă regiune care a fost întotdeauna sub observație puternică când vine vorba de boala Alzheimer și problemele de memorie.
Zona stimulată să promoveze funcția memoriei este, de altfel, aceeași care adăpostește conștientizarea mediului înconjurător și înțelegerea situației în care ne aflăm la un moment dat, o altă capacitate care se deteriorează progresiv din cauza patologiei.
Terapia rTMS se efectuează într-un mediu confortabil și igienizat: nu necesită anestezie sau utilizarea medicamentelor. Stimularea este similară cu o scanare RMN, un tip de test de diagnostic care oferă medicilor imagini detaliate despre starea de sănătate a organelor și țesuturilor din organism.
În timpul ședinței repetitive de stimulare magnetică transcraniană, pacientul este complet treaz și conștient (nu este necesară spitalizarea): tehnicianul de specialitate aplică o bobină, cunoscută sub numele de bobină, peste scalp; la scurt timp după, bobina aplică impulsuri magnetice scurte concentrate pe zona de interes a creierului, aplicate cu metode (frecvență, durata tratamentului) specifice fiecărei afecțiuni patologice. Singurele condiții care nu fac posibilă efectuarea tratamentului sunt:
Deși tratamentele actuale pentru Alzheimer nu pot atenua simptomele bolii Alzheimer, ele pot încetini temporar agravarea simptomelor de demență.
În cazurile ușoare/moderate, în special în cazul degradării continue minime, tratamentul cu rTMS poate opri boala până la un an; în formele moderate se poate produce o stabilizare a bolii și în unele cazuri și o îmbunătățire a activităților vieții cotidiene, îmbunătățirea calității vieții pacientului și a celor dragi acestuia.
Nu există nicio indicație dacă starea bolii este avansată.
© Toate drepturile rezervate Agata Holistic Therapy